Wachttijden & tips
De huidige wachttijden zijn als volgt:
Wachttijd intake: (1-10-2024)
- Clarisse : 10 weken
- Lisette : 20 weken
- Mirjam : 20 weken
- Lieke : 10 weken
De behandeling start over het algemeen 1-2 weken na de intake.
In het geval dat wij een clientenstop hebben kun je wellicht terecht bij een van de volgende zorgaanbieders:
Psychologiepraktijk Zwijndrecht https://www.psychologiepraktijkzwijndrecht.nl/
Psychologiepraktijk A. Jansen https://www.psyja.nl/
Mentaal Beter https://mentaalbeter.nl/
HSK https://www.hsk.nl/
Ga niet zitten wachten, maar ga aan de slag!
Tijdens je behandeling ga je actief met jezelf aan de slag en maak je ruimte voor jezelf en je herstel. Waarom zou je daar mee wachten? Kom in actie en ga na wat je zelf al kunt doen om je herstel te bevorderen! Bij deze wat ideeën:
Zorg goed voor jezelf!
Wanneer je psychische klachten ervaart is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen en daarmee te werken aan je herstel. Enkele voorbeelden zijn:
- gezonder eten en drinken
- leuke dingen doen
- zorgen voor een goede nachtrust
- een warm bad nemen
- extra pauze nemen
- een weekendje weg
Zorg voor voldoende beweging!
Er zijn legio onderzoeken die aantonen dat lichamelijke beweging en sporten kunnen bijdragen aan herstel bij psychische klachten. Veel mensen met psychische klachten ervaren vermoeidheid en verminderde energie. Deze klachten spelen vaak een rol bij het aanpakken van andere zaken. Blijf dus niet op de bank zitten wachten tot je meer energie krijgt, maar ga actief aan de slag om je lichamelijke conditie te verbeteren.
Belangrijk daarbij is om niet te grote stappen te nemen en langzaam op te bouwen. Tien minuten wandelen is beter als helemaal niet. Bovendien is er een risico op blessures als je te intensief van start gaat.
Een aantal ideeën om voldoende te (gaan) bewegen:
- Wandelen. Wanneer je meer wilt gaan wandelen kan de ommetjes app van de hersenstichting je stimuleren: https://www.hersenstichting.nl/ommetje/
- Fietsen. https://www.fietsnetwerk.nl/fietsroutes/zoeken/dordrecht/
- Hardlopen. https://www.run2day.nl/hardloopschema-beginner
- Fitness. Sportscholen genoeg in de omgeving, maar ook online is er veel te vinden zodat je thuis aan de slag kunt.
- Sportverenigingen. Weet je niet goed wat je wilt of kunt gaan doen? Misschien kan een van de sportcoaches van Vivera je helpen: https://www.viverasociaalwijkteam.nl/sport
Zorg voor balans in je agenda
Houdt rekening met het feit dat je klachten hebt en doe dingen niet zoals normaal. Wanneer het normaal gesproken geen probleem is om meerdere afspraken op een dag te hebben of bijvoorbeeld naar een gezellig drukke verjaardag te gaan, kan dat anders zijn als je psychische klachten hebt.
Houdt dus rekening met je klachten door een andere balans aan te houden. Dit kan best lastig zijn, dus probeer een week of een aantal dagen vooruit te plannen. Minder of kortere activiteiten (energievreters) afgewisseld met rustmomenten en energieopladers kunnen je herstel bevorderen.
Wees je bewust dat energieopladers heel belangrijk zijn voor herstel, maar helaas vaak als eerste worden geschrapt. Hoe kun je de energieopladers dus nog wel inzetten, maar aangepast. Bijvoorbeeld door wel naar een verjaardag te gaan, maar korter of op een rustig moment.
Volg je eigen advies op
Vaak hebben we voor anderen andere regels dan voor onszelf. Zo kun je het wellicht goed vinden als een collega zich ziek meldt als zij ziek is of het knap vinden van een ander als hij emoties laat zien, maar voor jezelf kan dit toch een ander verhaal zijn. Niet eerlijk, logisch of helpend! Het kan daarom helpen om na te gaan wat je een ander zou adviseren in jouw situatie. Als je een ander zou adviseren om zich ‘gewoon’ ziek te melden, hulp te vragen of nee te zeggen, geldt dat net zo goed voor jou. Het is alleen niet gewoon, maar erg moeilijk! Toch is het vaak nodig om deze uitdaging aan te gaan. Stel jezelf dus regelmatig de vraag, wat zou ik een ander adviseren?
Vraag naasten om hulp
Helpen kan op verschillende manieren. Zowel een luisterend oor, leuke dingen met iemand doen of praktische hulp bij bijvoorbeeld huishoudelijke taken kan helpen. Wie kan jij vragen om je te helpen? En op welke manier?
Start in onze online behandelomgeving
Bij Meester Psychologie maken we gebruik van een online behandelomgeving zodat we veilig berichten kunnen versturen, je informatie over je klachten kunt lezen en je aan de slag kunt met opdrachten in deze omgeving
In de wachttijd raden we de module KOP, van probleem naar Oplossing aan. Deze module helpt je om overzicht te krijgen in je klachten en waarom deze op dit moment aanwezig zijn. Ook kun je alvast aan de slag met opdrachten gericht op gedrag en gedachten. Tijdens de behandeling wordt verder ingegaan op het KOP-model en krijg je meer begeleiding bij de opdrachten gericht op gedrag en gedachten. Als je hiervan gebruik wilt maken kun je contact opnemen via c.meester@meesterpsychologie.nl. Je zal dan uitgenodigd worden voor de online behandelomgeving en de module KOP.
Ook kun je in de bibliotheek al informatie vinden over bijvoorbeeld cognitieve therapie en een ontspanningsoefening.
Zet zo nodig ook andere hulp in.
Regelmatig zijn er klachten of problemen op verschillende gebieden. Wellicht kun je hiervoor al terecht bij een van onze samenwerkende partijen.
Direct contact openemen?
Adres
Burgemeester de Bruïnelaan 140, 3331 AJ Zwijndrecht