Werkwijze

Hoe gaan wij te werk?

Binnen Meester Psychologie bieden we verschillende behandelvormen aan. Op de homepagina kun je zien welke behandelaar, welke vorm aanbiedt.

Cognitieve gedragstherapie

Cognitieve gedragstherapie

De behandeling bestaat uit cognitieve gedragstherapie. Dit is een wetenschappelijk bewezen effectieve methode. De cognitieve gedragstherapie gaat ervan uit dat er een groot verband is tussen gedachten, gedrag en gevoelens.

Het is niet de situatie, maar hoe je over de situatie denkt, wat bepaalt hoe je je voelt en gedraagt.

We leren je grip te krijgen op je klachten door je bewust te maken van belemmerende opvattingen (over jezelf, anderen of de wereld). Doel is om belemmerende opvattingen bij te stellen naar reële opvattingen in situaties die voor jou een probleem zijn. Het lukt dan vaak veel beter om het gedrag uit te voeren dat nodig is voor klachtenvermindering. Hierbij leer je nieuwe vaardigheden of pas je deze vaardigheden bewuster toe.

Wanneer het lukt om deze vaardigheden in te zetten, zul je nieuwe positieve leerervaringen krijgen waardoor het steeds makkelijker wordt om tot dit gedrag te komen.

Ondanks dat er verandering nodig is om tot klachtenvermindering te komen is het natuurlijk niet de bedoeling (en onmogelijk) om helemaal als persoon te veranderen. We zijn er van overtuigd dat de meeste klachten ontstaan vanuit goede eigenschappen. Er is niets mis met bijvoorbeeld: zelfstandigheid, doorzetten, voorzichtig of ambitieus zijn, het graag goed willen doen of anderen niet willen kwetsen. Er ontstaan alleen klachten wanneer dit te vaak gebeurt. De behandeling is er dan op gericht om de oude eigenschappen juist in te zetten en daarnaast nieuwe vaardigheden of gedrag er bij te leren en in te zetten zodat er weer een goede balans kan ontstaan.

EMDR- Eye Movement Desensitization and Reprocessing

EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. De therapeut zal vragen aan de gebeurtenis terug te denken, inclusief de bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Eerst gebeurt dit om meer informatie over de traumatische beleving te verzamelen. Daarna wordt het verwerkings-proces opgestart. De therapeut zal vragen de gebeurtenis opnieuw voor de geest te halen. Maar nu gebeurt dit in combinatie met een afleidende stimulus. In veel gevallen is dat de hand van de therapeut of door geluiden die door middel van een koptelefoon afwisselend links en rechts worden aangeboden . Er wordt gewerkt met ‘sets’ (= series) stimuli.

Na elke set wordt er even rust genomen. De therapeut zal de cliënt vragen wat er in gedachten naar boven komt. De EMDRprocedure brengt doorgaans een stroom van gedachten en beelden op gang, maar soms ook gevoelens en lichamelijke sensaties. Vaak verandert er wat. De cliënt wordt na elke set gevraagd zich te concentreren op de meest opvallende verandering, waarna er een nieuwe set volgt.

De sets zullen er langzamerhand toe leiden dat de herinnering haar kracht en emotionele lading verliest. Het wordt dus steeds gemakkelijker aan de oorspronkelijke gebeurtenis terug te denken. In veel gevallen veranderen ook de herinneringsbeelden zelf en worden ze bijvoorbeeld waziger of kleiner. Maar het kan ook zijn dat minder onprettige aspecten van dezelfde situatie naar voren komen. Een andere mogelijkheid is dat er spontaan nieuwe gedachten of inzichten ontstaan die een andere, minder bedreigende, betekenis aan de gebeurtenis geven. Deze effecten dragen ertoe bij dat de schokkende ervaring steeds meer een plek krijgt in de levensgeschiedenis van de persoon.

Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie

ACT- Acceptance and Commitment Therapy

ACT is een bewezen effectieve vorm van cognitieve gedragstherapie. ACT helpt je om de gedachten en emoties die je hebt te accepteren en te omarmen in plaats van het gevecht met ze aan te gaan. We willen die negatieve gedachten vaak niet hebben en proberen ze dan ook vakkundig te onderdrukken. Maar juist door dat te doen, krijgen die gedachten en bijbehorende gevoelens, meer kracht en komen ze op een ander moment weer sterker terug.

ACT helpt jou om mentaal flexibeler te worden en steeds meer aandacht te besteden aan wat jij belangrijk vindt in je leven. De therapie gaat voor een groot deel over het accepteren van je gevoel en emoties en het leren afstand nemen van je gedachten. Het overige stuk, het ‘Commitment’ gedeelte, gaat over dat jij nagaat wat je belangrijk vindt en vanuit daar leert te handelen. Dit doe je door het niet alleen te denken, maar juist door te doen. Tijdens de ACT therapie krijg je praktische oefeningen om hiermee te oefenen en je dit helemaal eigen te maken. Juist door te doen stap je uit die negatieve spiraal en gaat de kwaliteit van je leven er met grote stappen op vooruit. Je houdt namelijk de energie over die je voorheen kwijt was aan het strijden tegen je negatieve gedachten. Die kun je nu besteden aan wat je écht belangrijk vindt.

Direct contact openemen?

Naam(Vereist)

Adres

Burgemeester de Bruïnelaan 140, 3331 AJ Zwijndrecht

Openingstijden

Maandag
9:00 - 17:00
Dinsdag
9:00 - 17:00
Woensdag
9:00 - 12:00
Donderdag
9:00 - 21:00
Vrijdag
9:00 - 17:00